Dezlegare la peste

Pentru zilele de post in care se mananca peste, v-am pregatit aceste minunate retete culinare de gatit foarte usor si practic.

Spor la gatit si pofta buna !

1. Peste la cuptor

Ingrediente: 1 Kg peste, 50 mL ulei, 200 g suc de rosii, 10 g sare, 5 g boabe piper, 200 mL vin alb,
1 capatana usturoi.

Mod de preparare: Se foloseste peste proaspat sau congelat. Se curata pestele si se spala. Se usuca intr-un prosop. Se pune pestele in tava de la aragaz cu uleiul, sarea, piperul, usturoiul curatat si sucul de rosii. Dupa 30 minute se adauga vinul peste peste si se mai lasa inca 5 minute. Dupa dorinta se pun deasupra felii de lamaie.

2. Marinata de peste

Ingrediente: 1 Kg de peste, 100 g faina, 200 g ulei 1 Kg suc de rosii, 50 mL otet, 20 g sare, foi de dafin

Mod de preparare: Pestele se curata, se spala si se usuca intr-un prosop uscat. Se da prin faina si se prajeste in ulei incins. In uleiul ramas se prajeste faina ramasa si se stinge cu sucul de rosii. Se adauga otetul, sarea si 2-3 foi de dafin. Se lasa sa dea in clocot, impreuna cu pestele prajit. Se pune intr-un borcan si se capseaza. Se poate consuma in cca 7 zile, dupa ce otetul a inmuiat oasele de la peste. Se serveste rece cu cateva felii de lamaie.

3. Peste afumat cu maioneza

Ingrediente: 500 g peste afumat, 200 g ceapa,
250 g maioneza de post.

Mod de preparare: Se curata pestele afumat de coaja, oase si cap. Se taie in bucati. Se taie ceapa in pestisori si se amesteca cu pestele. Deasupra se toarna maioneza.

4. Peste rasol

Ingrediente: 1 Kg peste, 200 g morcov, 200 g patrunjel, 2-3 buc. cartofi, 10 g sare.

Mod de preparare: Pestele se curata si se spala. Daca este sarat se lasa cu o zi inainte la desarat in apa. Se fierbe in apa impreuna cu legumele curatate si taiate timp de 15-20 minute. Se aseaza pe un platou oval pestele taiat felii si apoi reconstituit in forma initiala. Legumele se aseaza garnitura imprejur. Dupa dorinta se poate servi cu maioneza de post sau cu margarina topita.

5. Saramura de peste

Ingrediente: 1 Kg peste, 50 mL ulei, 20 g sare,
boia de ardei sau ardei iute.

Mod de preparare: Se prepara din peste proaspat sau coongelat. Se curata pestele, se taie capetele si cozile. Se zvanta cu un prosop si se unge cu ulei. Se prajeste pe gratar putin mai tare (sa se cunoasca pe pielita pestelui dungile de la gratar). Se fierbe apa (200 mL) cu sarea si boia iute de ardei sau cu un ardei iute taiat marunt. Se toarna saramura fierbinte peste pestele prajit si se lasa sa se raceasca intr-o tigaie cu capac pentru a se inmuia in abur. Se serveste rece, de preferinta cu mamaliga.

6. Macrou cu maioneza

Ingrediente: 250 g macrou marinate, 1 ceapa,
100 g maioneza de post.

Mod de preparare: Macrourile marinate sa curata de urmele de oase si de pielita. Se taie marunt si se amesteca bine cu ceapa taiata deasemenea cat mai marunt. Se amesteca cu jumatate din cantitatea de maioneza. Se pune intr-un castron si se orneaza cu restul de maioneza.

7. Bors de peste

Ingrediente: 500 g peste, 150 g zarzavat pentru bors, 50 g orez, 1 L bors de casa, 10 g sare,
verdeata.

Mod de preparare: Se pune la fiert in 1,5 L apa zarzavatul pentru bors si orezul curatat. Dupa ce a fiert 5 minute se adauga si bucaile de peste. De regula atunci cand se gateste mancarea de peste, capetele si cozile se pastreaza pentru bors. Se lasa sa fiarba in continuare inca 5-10 minute la foc mic si se ia spuma. Separat se fierbe borsul de casa si se adauga, impreuna cu ceapa si verdeata. Se lasa sa mai  dea un clocot. Ca verdeata este de preferat leusteanul si tarhonul. Se va varifica daca zeama de varza este prea acra(se dilueaza cu apa) sau prea sarata.

8. Chilca cu ceapa

Ingrediente: 300 g chilca, 300 g ceapa, 5 linguri ulei, 1 lingura otet, 1 morcov, 1 lingura patrunjel verde tocat, 2 linguri masline negre, 1 lamaie mai mica.

Mod de preparare: Chilca se spala in mai multe ape, i se taie capul si coada, se scurge apa, se usuca intr-o carpa curata. Ceapa se curata, se taie rondele subtiri, se spala in apa rece, se sterge intr-o carpa curata si se pun intr-o cratita. Se adauga chilca, uleiul, otetul se amesteca bine si se aseaza pe un platou. Morcovul se curata, se rade pe razatoarea mica si se presara peste peste impreuna cu patrunjelul verde. Se garniseste cu felii de lamaie si masline.

9. Crap pescaresc

Ingrediente: 1 kg crap proaspat, 2 ardei grasi,
3 rosii potrivite, 1 lingura cimbru taiat marunt,
100 ml vin alb, 8-10 catei usturoi, piper macinat, dupa gust, sare, dupa gust.

Ingrediente sos: 3 cepe potrivite, 3 morcovi, 3 linguri bulion, 150 ml ulei.

Mod de preparare: Crapul se curata de solzi, i se scot intestinele, se spala si se taie felii. Se sareaza, se unge cu ulei si se pune intr-o tava cu ulei. Se curata usturoiul, se zdrobeste, se curata ardeii de cotoare si seminte si se taie felii, se pun peste peste, se adauga piper si cimbru. Totul se pune la cuptor. Cand este rumenit, pe fiecare bucata de peste se pune o felie de rosie. Se mai lasa putin la cuptor. Se toarna sosul peste peste si se mai lasa sa dea totul, scurt, in fiert.

Preparare sos: Ceapa, taiata marunt si morcovii, curatati, taiati felii, se calesc in ulei incins, se sting cu bulion si vin alb.

10. Crap "provincial"

Ingrediente: 500 g crap proaspat, 2 linguri ulei.

Ingrediente sos: 4 rosii potrivite, 4 linguri ulei,
1 lingura patrunjel verde, 5 catei usturoi, sare, dupa gust, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Pestele se curata de solzi, i se scot maruntaiele, se spala bine, se taie in bucati, se sareaza si se pune intr-o tava bine unsa cu ulei. Cand este gata, se aseaza pe un platou. Se toarna peste el sosul.

Preparare sos: Usturoiul zdrobit si trecut prin ulei incins se rumeneste putin, se pun rosiile felii, sarea si piperul; se presara patrunjel verde tocat si sosul se lasa sa fiarba, la foc mic, circa 20 de minute.

1 2 3 Urmatoarea pagina ->