Placinte, prajituri de post

Este timpul pentru un desert bine meritat. Ne putem bucura de placinte si prajituri chiar si in timpul postului. Va recomandam cu caldura aceste retete extraordinare.

Spor la gatit si pofta buna !

1. Paine de casa

Ingrediente: 1 Kg faina, 20 g drojdie, 10 g zahar,
15 g sare, 50 mL sare.

Mod de preparare: Inainte de folosire faina se va cerne. Intr-un castron se va prepara in prealabil plamadeala, pentru activarea drojdiei, din 100 g faina, drojdia si zaharul inmuiate cu apa calduta, pana la consistenta unei smantani. Drojdia nu se va opari deoarece isi pierde calitatile. Plamadeala se lasa sa creasca la caldura. Dupa ce a crescut se framanta faina cu uleiul, sare si plamadeala. Se foloseste apa in asa fel incat aluatul sa fie potrivit de tare. Se lasa sa creasca la caldura. Pe masa presarata cu faina se imparte in bucati potrivite ca marime. Se coace la cuptor circa o ora, in tavi inalte, umplute numai pe jumatate.

2. Placinta cu nuca

Ingrediente: Kg aluat de paine, 200 g zahar,
200 g nuci, 200 g margarina, 50 mL ulei.

Mod de preparare: Se imparte aluatul in patru. Din fiecare sfert de aluat se face o foaie de placinta de forma aproximativ dreptunghiulara ceva mai groasa ca pentru strudel. Se unge cu margarina topita, se presara zahar si nuca data prin masina. Se ruleaza foaia cu atentie pentru a nu se rupe. Se aseaza in tava de la aragaz, unsa cu ulei. Inainte de a aseza in tava placinta se “invarte” ca un strudel. In acest fel foaia se subtie si mai mult. Dupa asezarea in tava, cele 4 bucati se ung cu putin zahar tos. Se coace la foc potrivit 40 minute.

3. Placinta asortata

Ingrediente: Kg aluat de paine, 200 g zahar,
200 g nuci, 50 mL ulei, 200 g margarina, gem sau dulceta.

Mod de preparare: Se imparte aluatul in patru. Din fiecare sfert de aluat se face o foaie de placinta de forma aproximativ dreptunghiulara ceva mai groasa ca pentru strudel. Se unge cu margarina topita, se presara zahar si nuca data prin masina. Din loc in loc pe foaia intinsa se pune cu lingurinta gem sau dulceata. Se ruleaza foaia cu atentie pentru a nu se rupe. Se aseaza in tava de la aragaz, unsa cu ulei. Inainte de a aseza in tava placinta se “invarte” ca un strudel. In acest fel foaia se subtie si mai mult. Dupa asezarea in tava, cele 4 bucati se ung cu putin zahar tos. Se coace la foc potrivit 40 minute.

4. Placinta cu dovleac (bostan)

Ingrediente: 1 Kg dovleac alb, ½ Kg aluat de paine, 200 g zahar, 200 g margarina, 20 mL ulei.

Mod de preparare: Se curata dovleacul si se rade pe razatoarea mare. Se pune intr-un vas ( preferabil din fonta sau smaltuita), 50 g margarina, 200 g zahar si dovleacul. Se amestecape foc potrivit pana se inmoaie bine. Se lasa la racit. Se imparte aluatul in patru. Din fiecare sfert de aluat se face o foaie de placinta de forma aproximativ dreptunghiulara ceva mai groasa ca pentru strudel. Se unge cu margarina topita si compozitia de bostan. Se ruleaza foaia cu atentie pentru a nu se rupe. Se aseaza in tava de la aragaz, unsa cu ulei. Inainte de a aseza in tava placinta se “invarte” ca un strudel. In acest fel foaia se subtie si mai mult. Dupa asezarea in tava, cele 4 bucati se ung cu putin zahar tos. Se coace la foc potrivit 40 minute. Se serveste de preferinta rece.

5. Placinta saracului

Ingrediente: Kg aluat de paine, 250 g zahar,
50 mL ulei, 200 g margarina.

Mod de preparare: Se imparte aluatul in patru. Din fiecare sfert de aluat se face o foaie de placinta de forma aproximativ dreptunghiulara ceva mai groasa ca pentru strudel. Se unge cu margarina topita si zaharul. Se ruleaza foaia cu atentie pentru a nu se rupe. Se aseaza in tava de la aragaz, unsa cu ulei. Inainte de a aseza in tava placinta se “invarte” ca un strudel. In acest fel foaia se subtie si mai mult. Dupa asezarea in tava, cele 4 bucati se ung cu putin zahar tos. Se coace la foc potrivit 40 minute. Se serveste de preferinta rece.

6. Prajitura rapida

Ingrediente: 1 Kg mere, 200 g faina, 200 g gris,
200 g zahar, 50 g margarina.

Mod de preparare: Se unge o tava cu margarina. Se amesteca faina cu grisul si zaharul, fara apa. Se aseaza uscate in tava intr-un strat uniform. Se curata merele de coaja si samburi si se rad pe razatoarea mare. Se intind in tava in strat uniform de circa 10 mm deasupra aluatului. Se da la cuptor 30 minute.

7. Prajitura cu mere

Ingrediente: 1 Kg de mere, 250 g faina, 200 g zahar, 200 g margarina, 50 mL vin alb, 50 mL bors de casa, 1 pachetel praf de copt, 1 pachetel zahar vanilat, 5 g scortisoara, 10 g sare.

Mod de preparare: Se amesteca 100 g zahar cu margarina. Se aduga in ordine faina, o cescuta de apa calduta, sarea, vinul, borsul si praful de copt. Se framanta 10-15 minute pentru omogenizare. Se curata merele de coaja si samburi si se rad pe razatoarea mare. Intr-o tigaie se calesc cu 100 g zahar, praful de vanile si scortisoara pisata pana se obtine o pasta omogena. Se lasa sa se raceasca. Din aluat se fac 2 foi de dimensiunea tavii de la aragaz. Se pune prima foaie fara a unge tava. Se intinde uniform umplutura de mere si deasupra se pune a doua foaie intepata din loc in loc cu furculita. Se da la cuptor in cuptorul incalzit in prealabil. Se coace circa 30 minute. Se taie cat este fierbinte in patrate. Se pudreaza cu zahar farin.

8. Coltunasi cu magiun

Ingrediente: 300 g faina, 200 g magiun de casa,
100 g zahar, 50 g margarina, 10 g sare.

Mod de preparare: Se face un aluat mai consistent din faina, apa calduta si sare. Se framanta bine pentru a deveni elastic. Se intinde o foaie mai groasa (3-4 mm) pe masa presarata cu faina. Se taie patrate cu latura de 4-6 cm. Se pune pe aluat o lingura de magiun si se indoaie aluatul pe colt ca un triunghi. Se lipesc marginile aluatului apasand cu dintii unei furculite. Se fierb in apa care da in clocot, pe rand, in as fel incat sa stea in cratita in singur rand. Sunt gata dupa ce se ridica la suprafata apei si mai fierb inca 5-6 minute. Se pun intr-un vas de sticla termoizolanta, stropind intre randuri cu zahar si margarina topita. Se da la cuptor 10 minute.

9. Mere coapte

Ingrediente: 12 mere, 50 g zahar, 100 g gem,
50 g margarina, scortisoara, miez de nuca.

Mod de preparare: Se scobesc merele, pentru a li se scoate cotorul, ramanand ca niste canite. Se aseaza intr-o tigaie unsa cu margarina, cu gura in sus. In fiecare scobitura a merelor se pune gem, zahar, miez de nuca si cate un praf de scortisoara. Se da la cuptor 20 minute.

10. Cornulete cu rahat

Ingrediente: 250 g faina, 100 g zahar, 200 g margarina, 50 mL vin alb, 50 mL bors de casa,
1 praf de copt1 zahar vanilat, 10 g sare,  250 g rahat.

Mod de preparare: Se amesteca 100 g zahar cu margarina. Se aduga in ordine faina, o cescuta de apa calduta, sarea, vinul, borsul si praful de copt. Se framanta 10-15 minute pentru omogenizare. Din aluatul intins se taie triunghiuri mici in care se ruleaza bucatele de rahat. Se aseaza in tava si se coc la foc potrivit 25 minute. Se pudreaza cu zahar farin cat sunt calde.

1 2 3 4 5 6 Urmatoarea pagina ->