Pastrarea pentru iarna a legumelor

Legumele care se pot pastra proaspete un timp mai indelungat sunt: ceapa, usturoi, cartofi, varza, morcovi, patrunjel, pastarnac, praz, telina, ridichi de iarna, sfecla, conopida etc. Toate acestea se aleg de buna calitate, sanatoase, proaspete si intregi.

1. Zarzavaturi de casa

Ingrediente: 1 Kg ardei gras, 1 Kg rosii, 1 Kg morcov, 250 g patrunjel radacini, 100 g marar frunze, 100 g patrunjel frunze, 50 g leustean frunze,
100 g sare, 2 tablete aspirine.

Mod de preparare: Aceasta reteta asigura consumul de iarna pentru o persoana din familie. Cantitatea se multiplica in functie de necesitati. Totul se taie marunt. Se adauga sarea si aspirina. Se amesteca pana la dizolvarea completa si omogenizare. Se pastreaza in borcane capsate, la rece. Se poate folosi chiar daca s-a produs fermentarea amestecului.

2. Salata de toamna(se pune la borcan)

Ingrediente: 2 kg gogosari, 2 kg morcovi, 2 kg gogonele, 500 g zahar tos, 750 ml otet, 750 ml apa,
750 ml ulei, 1 borcan mic mustar, 1 lingura sare.

Mod de preparare: Se spala gogosarii, se curata de cotoare, se taie in patru, apoi in felii. Se spala gogonelele, se curata de seminte si de partea carnoasa din interior, se taie feliute. Morcovii se curata de coaja, se dau pe razatoarea mica. Apa impreuna cu otetul, zaharul si sarea se pun la fiert. Legumele se amesteca si se oparesc cu zeama aceasta fierbinte pana ce se inmoaie. Apoi se lasa sa se raceasca. Din ulei si mustar se prepara o maioneza de post, se toarna peste legumele oparite cu otet, apa si zahar si se pune totul la borcan. Borcanele se leaga cu foi de celofan. Se pastreaza bine in timp.

3. Pepeni verzi, castraveti, rosii necoapte, ardei capia (cornul caprei)

Ingrediente: 35-40 Kg legume crude, 2 Kg sare,
200 g usturoi, 200 g hrean radacini, marar, crengi de visin, crengi de stejar.

Mod de preparare: Se pot mura separate, pe sortimente sau asortate. Reteta este data pentru un butoi de 60 L, folosit in mod current in gospodarii. Toate legumele se spala foarte bine. Usturoiul, hreanul si tulpinile de marar se pun intre legume. Deasupra se pun din nou crengi de stejar si visin. Se preseaza cu doua scandurele din lemn de brad curate pentru a nu iesi deasupra apei. Sarea se dizolva in 25 L apa calda si se toarna peste legume in asa fel incat sa fie acoperite complet.Muraturile se vantura dupa 2 saptamani si dupa o luna. Pentru aceasta se scoate zeama din butoi si se pitroceste de cateva ori pentru a lua contact cat mai bun cu aerul. La nevoie se completeaza cu saramura.

4. Varza murata

Ingrediente: 35 Kg varza, 2 Kg sare, 200 g hrean,
1 Kg gutui, 1 Kg mere, 200 g boabe de porumb,
500 g sfecla rosie.

Mod de preparare: Se curata varza de frunzele stricate. Se curata hreanul si sfecla. Se pune varza in butoi (verzele mari se pot taia in doua sau in patru). Din loc in loc se pun mere, gutui, bucati de sfecla si boabe de porumb. Se preseaza cu doua scandurele de brad (25 cm). Se acopera cu saramura preparata din 25 L de apa si cantitatea de sare din reteta. Dupa cateva zile, cand varza s-a inmuiat, se completeaza butoiul cu inca 2 -3 verze. Se vantura dupa doua saptamani si dupa o luna.

5. Gogosari in otet

Ingrediente: 1 Kg gogosari, 200 g telina radacini,
200 g conopida, 200 mL otet, frunze de telina, 10 g seminte de mustar, 25 g miere de albine, foi de dafin, enibahar, piper.

Mod de preparare: Cantitatile din reteta sunt orientative pentru a cunoaste proportiile, dar in general conservele pentru iarna se fac in cantitati mai mari. Se curata gogosarii si se taie in sferturi. Se curata de seminte. Se taie telina radacina si se taie felii, se curata telina si se rupe in bucati de 2-3 cm. Se prepara otetul amestecat cu apa in cantitati egale. Cand incepe sa fiarbe se adauga mierea de albine, sarea, cateva foi de dafin, boabele de mustar, boabele de piper si enibahar. In timp ce otetul astfel pregatit da in clocot se trece prin el frunzele de telina si se aseaza pe fndul borcanului si apoi gogosarii, telina radacina si conopida. Se scot cu o lingura gaurita si se preseaza usor in borcan. Deasupra se mai pune un rand de frunze de telina, oparite. Se torna in borcan otetul fierbinte. Se capseaza. Atentie! Borcanul se poate sparge daca se toarna otetul prea fierbinte.

6. Castraveciori in otet

Ingrediente: 1 Kg castraveti, 100 g ceapa arpagic, 10 g seminte de mustar, 25 g miere de albine,
foi de dafin, piper.

Mod de preparare: Cantitatile din reteta sunt orientative pentru a cunoaste proportiile, dar in general conservele pentru iarna se fac in cantitati mai mari. Se prepara otetul amestecat cu apa in cantitati egale. Cand incepe sa fiarbe se adauga mierea de albine, sarea, cateva foi de dafin, boabele de mustar, boabele de piper. Se toarna peste castravetii spalati, pusi in borcan, alternand cu arpagicul curatat de coaja.   Se capseaza sau se leaga cu 2 randuri de celofan.

7. Verdeturi (marar, patrunjel, leustean), bureti (ghebe) si ardei pentru umplut, consevati la sare.

Mod de preparare: Se spala produsele in 2-3 ape, se curata partile nefolositoare. Buretii se fierb 15 minute, in apa cu putin otet. Se preseaza in borcan cu sare in randuri alternative. Se capseaza.    Inainte de folosire se spala si se desareaza in 2-3 ape. La mancarea gatita cu aceste produse nu se mai adauga sare. Intr-un ghiveci, in casa putem pastra cateva radacini de patrunjel care vor da toata iarna frunze proaspete.

8. Ardei copti in otet

Ingrediente: 2 kg ardei grasi cat mai carnosi,       otet de 9° (la 1 litru otet se pune 1 litru apa), 5 lingurite zahar tos, 50 g sare (la 1 litru otet), 2 lingurite mustar boabe, 2 lingurite piper boabe,
10 foi de dafin.

Mod de preparare: Ardeii se spala, se coc pe plita sau pe o tabla pusa pe aragaz, se curata de pielite si se pun, unul langa altul, in borcan. Otetul se fierbe cu apa, zaharul, piperul boabe si foile de dafin. Se pune peste ardei. Deasupra se pun boabe de mustar in putin tifon. Borcanele se leaga cu celofan si se pastreaza la rece, in camara sau pivnita.

9. Ardei in ulei

Ingrediente: 3 kg ardei gras, 2 lingurite boia galbena de ardei, 9 linguri ulei (cate 3 linguri la 1 kg ardei), 1 lingurita piper boabe, 10 foi de dafin,
otet (1 parte otet la 2 parti apa), sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ardeii se spala bine, se taie cotorul, dar nu se scot semintele (ardeii raman inchisi). Partea de la varf a ardeiului se inteapa de mai multe ori cu o andrea. Se fierb ingredientele si se pun ardeii in zeama ce fierbe, se lasa sa fiarba si ei cate 3 minute, pe fiecare parte, se scot din lichid, se lasa sa se raceasca. Se pun in borcan, se toarna lichidul in care au fiert, se inchide borcanul cu celofan si se tine la rece, in camara sau pivnita.

10. Ardei iuti in otet, pentru iarna

Ingrediente: 1 kg ardei iuti, otet de 9°(1 litru otet la 1 litru apa), sare (40 g sare la 1 litru de otet).

Mod de preparare: Ardeii se spala, se aseaza in borcane mai mici si se toarna peste ei otet fiert cu sare (40 g sare la 1 litru de otet si 1 litru apa). Se leaga cu celofan si se pastreaza bine peste iarna.

1 2 3 4 Urmatoarea pagina ->