Omleta de oua

Omleta de oua constituie un excelent mic-dejun, sau chiar un aperitiv pentru o zi mai speciala. Incercati aceste retete de omleta de oua si nu veti regreta; sunt delicioase.

Spor la gatit si pofta buna !

1. Omleta din oua simpla (reteta de baza)

Ingrediente: 12 oua, 100 g unt, sare, piper, 1 lingura lapte.

Mod de preparare: Ouale se sparg intr-un castron si se bat bine cu sare, piper si lapte. Se pun intr-o tigaie incinsa cu 60 g unt, untura sau ulei si se amesteca pe foc, cu ajutorul unei furculite pana incepe sa se ingroasa. Se mai lasa putin pana ce partea de jos s-a rumenit si o rulam direct pe platou, adaugandu-se intre timp si untul ramas.
NOTA : Tigaia in care se face omleta nu se spala, se sterge intotdeauna cu carpa de bucatarie curata si astfel omleta nu se lipeste.

2. Omleta Doamna frumoasa (cu garnitura de soteu de ciuperci cu friptura)

Ingrediente: 9 oua, 1 lingura smantana, 300 g ciuperci, 1 ceapa, 100 g unt, 400 g friptura de porc, sare, piper.

Mod de preparare: Ciupercile taiate felii si ceapa tocata se soteaza cu 60 g unt, sare, piper si 3 linguri sos de la friptura. Friptura se taie bucatele si se amesteca cu soteul de ciuperci. Se bat ouale cu sarea si cu smantana si se face omleta. Soteul de ciuperci amestecat cu friptura se pune pe mijlocul omletei (in lung) si se ruleaza pe un platou oval.

3. Omleta Alsaciana (cu garnitura de soteu de varza cu ficat, fileu si crenvursti)

Ingrediente: 9 oua, 200 g file afumat, 200 g crenvursti, 200 g ficat, 6 fire ceapa verde, 120 g ulei, 300 g varza rosie, sare, piper, 3/4 pahar vin, 1 mar, za­har, 1 lingura smantana.

Mod de preparare: Varza si marul se taie julien si se soteaza in ulei 20 minute. Pe par­curs se pune ficatul, fileul, crenvurstii si ceapa toate taiate feliute, piper, vin si putin zahar. Cand este gata, se ia de pe foc si se tine la cald. Se face omleta din oua, sare si smantana. Se umple pe mijloc (in lung) cu compozitia si se ruleaza pe un platou oval.

4. Omleta cu ceapa

Ingrediente: 12 oua, 500 g ceapa, 15 g chimen pisat, sare, piper pisat, 150 g unt, 1 lingura smantana.

Mod de preparare: Ceapa se taie in doua, apoi felii subtiri si se soteaza cu 80 g unt, chi­men, piper si sare. Se sparg ouale, se bat bine cu sare si cu 1 lingura smantana, se amesteca cu ceapa sotata in unt si se face omleta.

5. Omleta cu creier (cu garnitura de soteu de creier)

Ingrediente: 9 oua, 4 linguri smantana, 60 g capere, 1 creier (circa 500 g), 1 foaie dafin, sare, piper, 1 lingura faina, 120 g unt, 1 lingura otet.

Mod de preparare: Creierul se curata de pielita si se lasa la apa curgatoare 30 minute, apoi se fierbe 10 minute in putina apa cu sare si cu 1 lingura otet. Se face un sos suprem din zeama in care a fiert creierul, 60 g unt, faina si 3 linguri smantana. Creierul se taie bucatele si se amesteca cu sosul. Se face omleta , se pune creierul pe mijloc (in lung), se ruleaza pe un platou oval si se garniseste cu caperele.

6. Omleta cu dovlecei (cu garnitura de dovlecei sotati cu smantana)

Ingrediente: 9 oua, 600 g dovlecei mici sau cu floare, 120 g cascaval sau parme­zan, 100 g unt, 3 legaturi marar, 4 linguri smantana, sare, 150 g faina.

Mod de preparare: Dovleceii se curata, se taie bucati si se fierb 8 minute in apa cu sare. Se strecoara si se incalzesc cu 60 g unt, sare, faina si 3 linguri smantana, apoi se mai fierb 2 minute si la urma se pune mararul tocat si cascava­lul ras. Se prepara omleta , din 9 oua, sare si 1 lingura smantana. Se pun dovleceii in mijlocul omletei (in lung), se ruleaza si se aseaza pe un platou oval.

7. Omleta cu costita (cu garnitura de sote de costita cu rosii)

Ingrediente: 9 oua, 800 g rosii, 160 g costita afumata, piper, sare, cimbru, 6 catei usturoi, 1 lingura smantana, 100 g unt, zahar.

Mod de preparare: Rosiile se curata, se storc, se taie bucati si se soteaza cu costita taiata julien, 60 g unt, sare, piper, usturoiul tocat si putin zahar. Se prepara omleta , se pune soteul de costita cu rosiile pe mijloc (in lung) si se ruleaza pe un platou oval.

8. Omleta florentina (cu garnitura de sote de spanac cu sunca)

Ingrediente: 1,5 kg spanac, 9 oua, sare, nucsoara rasa, 150 g unt, 150 g sunca, 1 lingura smantana, putina supa, Maggi.

Mod de preparare: Spanacul se curata, se spala bine si se fierbe 5 minute in apa cloco­tita cu sare. Se strecoara, se taie marunt si se soteaza in unt cu sunca taiata marunt, sare, nucsoara, putina supa si Maggi. Se face omleta din 9 oua, sare si 1 lingura smantana. Spanacul se pune pe mijlocul omletei (in lung), se ruleaza si se aseaza pe un platou oval.

9. Omleta Litoral (cu garnitura de sote de peste si midii sau scoici)

Ingrediente: 9 oua, 30 scoici, 600 g peste de mare, 100 g ulei, 1,5 linguri bulion, 3/4 pahar vin, 3 rosii, 1 legatura patrunjel, sare, piper, 6 foi ceapa verde, 1 lingura smantana.

Mod de preparare: Pestele si scoicile se poseaza (se fierb) 6 minute in apa cu sare, apoi se scot oasele de la peste. Separat se soteaza ceapa verde taiata si rosiile curatate si taiate, cu ulei, sare, piper, vin si patrunjelul tocat. Se amesteca cu scoicile si pestele taiate bucatele si se tin la cald. Se prepara omleta din oua, sare si smantana, se pune in mijloc (in lung) soteul si se ruleaza pe un platou oval.

10. Omleta milaneza (cu garnitura de pilaf cu rosii, fileuri de ansoa, cascaval si ciuperci)

Ingrediente: 9 oua, 150 g orez, 1/3 L supa, 500 g rosii, sare, cimbru, 6 fileuri de ansoa, 100 g cascaval sau parmezan, 100 g unt, 1 lingura smantana, 150 g ciuperci.

Mod de preparare: Se face un pilaf din orez, supa si 60 g unt. Rosiile se curata, se taie si se soteaza in 30 g unt, cimbru si sare, apoi se amesteca cu fileurile de ansoa taiate, cu cascavalul ras, cu pilaful si cu ciupercile taiate si sotate. Se prepara omleta din 9 oua, sare si 1 lingura smantana. Se pune compo­zitia in mijlocul omletei (in lung), se ruleaza si se aseaza pe un platou oval.

1 2 3 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->