Mancaruri scazute de post

Mancarurile de post sunt foarte gustoase chiar daca le lipseste carnea sau oul; ele sunt usor de preparat si foarte sanatoase, amestecul de ingrediente de post fiind foarte benefic pentru organismul nostru.

Spor la gatit si pofta buna !

171. Ragout de ciuperci

Ingrediente: 500 g ciuperci, 2 linguri ulei,
2 cepe, 1 lingura boia de ardei dulce, 2 linguri faina,
1 lingurita patrunjel verde tocat, 1 lingura margarina vegetala, sare, dupa gust, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Se prepara intai un "gulas de ciuperci". Ciupercile se curata, se taie coditele, se spala bine. Cele mai mari se taie in patru, cele mici in doua. Ceapa se curata, se taie marunt, se caleste in ulei incins, intr-o cratita mica. Se presara boia de ardei, se adauga ciupercile si se fierbe totul, acoperit cu apa, pana ce toate ingredientele devin moi. Faina se amesteca cu 2 linguri de apa si 1 lingura de margarina topita si se toarna peste ciupercile pregatite ca mai sus. Se lasa sa dea de doua ori scurt, in clocot. Se pun sare si piper, dupa gust. La sfarsit se pune patrunjelul verde tocat. Se serveste cu cartofi fierti, cartofi natur sau pireu de cartofi si salata verde sau salata de rosii. Poate fi si aperitiv.

172. Risi - Pisi (mancare orientala)

Ingrediente: 2 cesti orez fiert, 1 cutie mica (conserva) mazare fina, 2 ardei capia marinati (sau copti la borcan), 1 cutie mica ciuperci (conserva),
1 ceapa mica, 3 linguri ulei, o jumatate lingurita boia de ardei, sare si piper, dupa gust.

Mod de preparare: Se scot ciupercile din cutie, se scurg de zeama si se taie feliute mici. Intr-o cratita se pune uleiul la incins, se toarna ceapa tocata marunt, se caleste putin pana ce devine sticloasa, se adauga ciupercile, mazarea, si orezul ce a fost fiert mai inainte. Se pun sare, piper, ardeiul taiat in feliute foarte mici. Se amesteca totul bine. Se iau doua castronele mici, se ung in interior cu ulei si se pune in fiecare amestecul cu orez, mazare si ciuperci, preparat ca mai sus. Se rastoarna, apoi fiecare pe cate o farfurie plata si se garniseste cu salata verde sau castraveti si rosii.

173. Rosii "calde" cu ardei

Ingrediente: 6 rosii potrivite, 1 ardei gras, 2 cepe, 3 linguri ulei, sare, dupa gust, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Rosiile se spala, se cufunda putin in apa clocotita apoi se pun in apa rece si se curata de pielita. Se taie apoi in felii mici. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste intr-un vas cu ulei incins, pana devine sticloasa. Se adauga ardeiul, spalat, fara cotor, fara seminte si taiat marunt. Se amesteca si se mai calesc putin. La sfarsit se adauga rosiile, taiate marunt, putina apa, sare si piper. Se fierb inabusit pana s-a inmuiat ardeiul. Se serveste cu garnitura la preparatele din ciuperci sau cartofi.

174. Rosii umplute cu ciuperci

Ingrediente: 9 rosii de marime potrivita, 1 pumn de ciuperci (sau bureti de padure, vineciori, popesti),
1 ceapa potrivita, 2 linguri margarina vegetala (sau ulei), 1 ardei gras, 1 lingurita ulei, 1 lingurita zahar,
1 lingura patrunjel verde macinat, sare, dupa gust,
piper macinat, dupa gust.

Mod de preparare: Se spala bine 8 rosii si se golesc de miez (care se va pune intr-un vas si se pastreaza pentru sosul ce se prepara mai tarziu). Ciupercile, buretii, se spala bine, se taie marunt, la fel ceapa si ardeiul gras si se pun toate intr-un vas in care se pusese la incins o lingura de margarina; se lasa sa scada, la foc mic; se amesteca din cand in cand, apoi se adauga piper, sare si patrunjel tocat. Se trage de pe foc, se lasa sa se raceasca. Se umplu rosiile cu amestecul de bureti (ciuperci), iar deasupra se pun bucatele din miezul de rosii, intr-o tava, unsa in prealabil cu 1 lingura de margarina (sau ulei), se aseaza rosiile; deasupra se presara patrunjel verde tocat. Se tin la cuptor timp de 30 de minute. Se servesc calde, turnand deasupra sos de rosii (preparat din miez de rosii, putin zahar, piper, sare si o lingurita de ulei).

175. Sarmale cu orez si prune uscate

Ingrediente: 20 foi de varza murata, 200 g orez,
3 cepe de marime potrivita, 150 ml ulei boia de ardei, 1 varf de cutit piper macinat, o jumatate lingurita piper boabe, 2 linguri prune uscate fara samburi, 1 lingura pasta de tomate, 1 cescuta apa,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Din varza murata (capatani) se scot foile de marime potrivita pentru sarmale. Ceapa se curata, se taie marunt si se inabuse, intr-o tigaie adanca, in ulei. Orezul se curata (alege), se spala, se scurge de apa si se adauga la ceapa. Se amesteca, apoi se pun piper boabe, sare, dupa gust, iar la sfarsit, prunele uscate. Se trage de pe foc si se infasoara sarmalele. Se unge o cratita bine cu ulei, se pune varza tocata fideluta si se aseaza radial sarmalele. Se acopera cu restul de varza tocata marunt si se toarna o cescuta cu apa. Se lasa sa fiarba, la foc potrivit, 20-25 de minute. Separat se mai inabuse ceapa in ulei si putina apa, se adauga pasta de tomate, boiaua de ardei si cateva boabe de piper. Se toarna peste sarmalele ce fierb, se acopera vasul si se lasa sa mai fiarba, pana ce sarmalele s-au patruns.

176. Sarmale de post cu ciuperci

Ingrediente: 3 pumni ciuperci de padure (sau de crescatorie), 1 ceasca orez, 2 cepe potrivite,
1 varza potrivita, 1 lingurita pasta de tomate,
1 ceasca ulei, 1 litru bors proaspat, sare, piper, dupa gust, 1 varf de cutit cimbru tocat marunt.

Mod de preparare: Ciupercile se curata, se spala bine si se trec prin masina de tocat impreuna cu cimbrul tocat marunt. Ceapa se curata, se toaca marunt si se inabuse in ulei cu sare si piper. Orezul se spala si se fierbe pana se inmoaie.
Intr-un castron se amesteca ciupercile tocate, orezul fiert si ceapa. Varza se desface in foi si se opareste cu borsul fiert. Se modeleaza sarmalute umplute cu amestecul preparat mai sus. Se aseaza intr-un vas, se pune deasupra varza tocata, pasta de tomate si uleiul de la ceapa. Se lasa sa fiarba la foc mic, apoi se tin la cuptor pana scade zeama.

177. Sarmale de post cu stafide

Ingrediente: 1 varza acra (cea 2 kg), 4 cepe potrivite, 250 g orez, 250 ml ulei, 2 linguri pasta de tomate, 3 rosii in bulion, 3 lingurite zahar, 2 linguri stafide, 1 lingurita sare, 1 lingurita piper, boabe.

Mod de preparare: Varza se spala bine in apa rece si se desfac foile pentru sarmale. Restul se toaca fidelute. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste, intr-o cratita cu ulei incins, pana ce devine aurie. Orezul, ales si spalat bine, se pune peste ceapa, se stinge cu apa. Se adauga zaharul si stafidele, se amesteca bine, se trage de pe foc si se pune compozitia in foi, ruland sarmale. Pe fundul unui vas se pune restul de ulei, un strat din varza taiata marunt si se aranjeaza sarmalele, de preferat in raze. Se presara piper boabe, varza taiata marunt si se toarna pasta de tomate dizolvata in putina apa, rosiile in bulion si sare, dupa gust. Vasul se pune la cuptor timp de o ora (se poate fierbe si pe soba, la foc potrivit, punand vasul pe 2 caramizi subtiri).

178. Sarmalute in frunze de stevie

Ingrediente: 2 pumni stevie frunze alese, 2 morcovi, 3 cepe potrivite, 250 ml ulei, 1 lingura marar verde tocat, 1 lingurita piper boabe, 1 lingurita faina, 1 lingurita pasta de tomate, 1 ceasca orez,
1 litru bors proaspat, sare, piper macinat, dupa gust

Mod de preparare: Se curata ceapa, se toaca marunt. Se curata morcovii si se rad pe razatoarea de dimensiuni mici. Orezul se alege si se spala bine. Intr-un vas, se pune uleiul la incins, se caleste ceapa, se amesteca morcovii rasi, piperul macinat, se pun sare, dupa gust si orezul, si totul se fierbe inabusit. Cand orezul a inflorit, se trage vasul de pe foc, se lasa amestecul sa se raceasca. Separat, se spala frunzele de stevie, se tin 2-3 minute in apa clocotita. Se scot si se umplu cu amestecul de orez preparat anterior, formand sarmalute, la care se adauga mararul tocat. Se pun intr-un vas, se toarna bors, se pun boabele de piper si se fierb toate aproape timp de o ora. Separat, din faina, pasta de tomate diluata in apa calduta si putin marar, se prepara un sos care se toarna peste sarmalute inainte de a fi servite.

179. Sfecla rosie calita

Ingrediente: 2 sfecle rosii, 2 linguri ulei, 1 lingura faina, sare, dupa gust, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Sfeclele se curata de coaja, se spala si se rad pe razatoarea mare. Din ulei si faina, puse intr-o cratita, se prepara un rantas de culoare deschisa. Se adauga sfecla rosie si putina apa. Se fierbe, amestecand din cand in cand, pana devine moale. Se pun sare si piper. Se serveste drept garnitura la mancarurile cu cartofi sau cu ciuperci.

180. Sfecla rosie cu rosii

Ingrediente: 3 sfecle rosii, 3 cepe potrivite, 2 radacini patrunjel, 3 rosii, 3 linguri ulei, zahar, sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Sfeclele se curata de coaja si se spala. La fel, patrunjelul, se curata si se spala. Cepele se curata, se taie marunt si se calesc intr-o cratita, in uleiul incins. Se adauga sfecla si patrunjelul, taiate marunt. Se pun zahar, piper si sare. Se fierb inabusit pana ce legumele devin moi. La sfarsit se amesteca rosiile, decojite si taiate cuburi mici. Se mai da in fiert, se condimenteaza dupa gust. Se poate servi ca atare, ori ca garnitura la preparate de cartofi, sau pentru zilele de dezlegare la peste, la peste prajit.

14 15 16 17 18 19 20 21 22 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina->