Mancaruri scazute de post

Mancarurile de post sunt foarte gustoase chiar daca le lipseste carnea sau oul; ele sunt usor de preparat si foarte sanatoase, amestecul de ingrediente de post fiind foarte benefic pentru organismul nostru.

Spor la gatit si pofta buna !

141. Mancare de spanac

Ingrediente: 1 kg spanac, 1 capatana usturoi,
1 ceapa potrivita, 2 linguri ulei, 1 lingurita faina,
2 lingurite pasta de tomate, piper macinat, dupa gust, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Spanacul se curata, se spala in mai multe ape, se scurge si se fierbe, 10 minute, in apa clocotita cu sare. Dupa ce a fiert, se scurge apa si se toaca marunt. Intr-un vas se incinge uleiul, se caleste usor ceapa tocata marunt, se adauga spanacul si sare, dupa gust. Se tin la foc mic, timp de 25 de minute, mestecand din cand in cand. Apoi se curata usturoiul, se zdrobeste si se pune peste spanac impreuna cu piper, pasta de tomate diluata cu putina apa si faina. Se mai tin la foc inca 10 minute. Se poate servi calda sau rece.

142. Mancare de stevie

Ingrediente: 5-6 pumni de stevie, 6 catei de usturoi, 2 cepe de marime potrivita, 1 lingura marar verde tocat, 250 ml ulei, 1 lingura faina, 1 varf de cutit piper macinat, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Stevia se spala si se pune, la fiert, in apa clocotita cu sare. Se fierbe 10-15 minute. Se retine o cana de zeama in care a fiert. Ceapa se taie marunt, usturoiul se zdrobeste si se calesc amandoua intr-o cratita ulei incins. Se adauga faina si zeama in care a fiert stevia. Stevia se toaca marunt, se toarna peste ceapa, se amesteca. La sfarsit se adauga piperul si mararul tocat. Se drege gustul cu sare. Se serveste cu pilaf de orez sau cartofi natur.

143. Mancare de telina cu masline

Ingrediente: 4 radacini telina mijlocii, 6 rosii,
6 castraveti de marime potrivita, 4 cepe potrivite,
3 linguri masline negre, 200 ml ulei, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare dupa gust, 1 ceasca apa.

Mod de preparare: Telina se spala, se curata de coaja si se taie rondele subtiri. Se pune uleiul la incins intr-o cratita, se pun rondelele de telina sa se inabuse. Cand telina s-a inmuiat putin, se pun ceapa, curatata si taiata marunt, castravetii, curatati de coaja, taiati rondele si rosiile, taiate felii. Se adauga 1 ceasca cu apa si se fierbe totul, intr-un vas acoperit, 35-40 de minute. Cand este aproape gata, se pun maslinele (spalate si cu samburii scosi). Se serveste rece, cu patrunjel verde deasupra.

144. Mancare de telina cu praz

Ingrediente: 1 telina potrivita, 2 fire praz, 2 cartofi mai mari, 1 ceapa potrivita, 4 linguri ulei, 2 chifle,
1 lingura pesmet, 2 linguri margarina vegetala,
putin zahar, sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Telina se curata de coaja, se spala si se taie in felii subtiri. Ceapa se curata si se taie marunt, apoi se caleste in ulei incins pana devine sticloasa. Prazul se spala si se taie in inele subtiri, cartofii se curata de coaja si se taie cuburi mici. Prazul si cartofii se adauga la ceapa, se pune putina apa si se fierb inabusit in vasul acoperit pana cand apa scade complet. Se adauga zahar, piper si sare, dupa gust. Se amesteca bine. Chiflele se taie in felii de grosimea unui deget, se ung cu margarina deasupra, se pun pe ele feliute de telina, pesmet si cate o lingura din compozitia cu praz, cartofi, ceapa. Se pun la cuptor, la foc potrivit. Se serveste cu salata verde.

145. Mancare de urzici

Ingrediente: 5 pumni urzici, 2 cepe potrivite,
6 catei usturoi, 1 lingura marar verde tocat, 250 ml ulei, 1 lingura faina, piper macinat, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Urzicile se spala in mai multe ape si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Din zeama in care am fiert urzicile se retine o ceasca. Se pune uleiul intr-un vas, se incinge, se taie cepele marunt si se calesc pana ce devin galben-aurii, se adauga usturoiul zdrobit, se presara faina si se toarna in zeama in care am fiert urzicile. Urzicile se toaca marunt si se adauga la sosul cu ceapa, usturoi si faina, se amesteca, se pun piperul, mararul si patrunjelul, tocate, si sare, dupa gust.
Se serveste calda sau rece. Se poate servi alaturi de cartofi natur sau de cartofi cu chimen.

146. Mancare de vinete I

Ingrediente: 4 vinete de marime mijlocie, 200 ml ulei, 6 catei de usturoi, 2 rosii potrivite, 1 lingurita sos de tomate, 1 ardei gras, 1 lingura supa de legume concentrata (sau 3 cani supa de zarzavat pregatita in casa), sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Supa de legume concentrata se dizolva in apa fierbinte.
Vinetele se curata, se spala, se taie coditele. Apoi se taie in felii de grosimea unui deget. Se intind pe un platou de bucatarie (din lemn), se presara sare si, cu un al doilea platou din lemn, avand greutati puse deasupra, se preseaza, timp de o ora, pentru a se scurge zeama amara din vinete. Se pune uleiul intr-o cratita la incins, se spala feliile de vinete (anterior presate) si se prajesc pe ambele fete, se toarna supa de legume concentrata, se adauga rosiile taiate in cubulete, usturoiul zdrobit, ardeiul gras si taiat in bucatele si sare, dupa gust; se fierb la foc potrivit pana se inmoaie. Spre sfarsit se adauga pasta de tomate, diluata in putina supa si piperul dupa gust. Se serveste calda.

147. Mancare de vinete II

Ingrediente: 1 kg vinete, 4 cepe potrivite, 8 catei usturoi, 6 rosii potrivite, 200 ml ulei, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura marar verde tocat,
o jumatate lingurita piper macinat, sare, dupa gust,
1 ceasca apa, mica.

Mod de preparare: Vinetele se spala, se taie in felii rotunde de 1 cm grosime, se pun 5 minute in apa clocotita cu sare, se scot si se pun intre doua funduri de lemn. Se preseaza pentru a li se scurge zeama ce da gust amar. Rosiile se spala si se taie felii. Intr-o tigaie se incinge uleiul, se prajesc feliile de vinete pe ambele fete si se scot intr-o farfurie. Se curata cepele, se taie marunt si se calesc in ulei, tot in tigaie, impreuna cu usturoiul zdrobit. Se trag de pe foc, se toarna si restul de ulei, se adauga mararul, piperul si sarea. intr-o cratita, unsa cu ulei, se aseaza un strat de felii de vinete prajite, unul de felii de rosii si unul de ceapa prajita si usturoi. Se toarna uleiul, in care se amestecase patrunjelul, mararul, piperul si sarea. Se pune 1 ceasca mica de apa, si cratita se baga la cuptor, pentru 25-30 minute, la foc potrivit. Mancarea se serveste rece.

148. Mancare macedoneana

Ingrediente: 10 ardei capia, 6 rosii de marime potrivita, 2 vinete potrivite, 1 ceapa de marime potrivita, 4 catei usturoi, 250 ml ulei, 1 ceasca orez ales, 1 lingura patrunjel verde, leustean, tarhon, tocate, o jumatate lingurita piper boabe, sare.

Mod de preparare: Se spala ardeii capia si se coc pe plita. Se curata de coaja si se lasa sa stea intr-un vas, acoperit cu o bucata de panza. Separat, se coc vinetele, se curata de coaja si se lasa pe o sita sa se scurga zeama. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste, intr-o cratita cu ulei incins, pana ce devine galben-aurie. Se adauga rosiile, decojite si taiate in cubulete, si se lasa, impreuna cu ceapa, timp de 10-15 minute, intr-un vas acoperit. Se adauga vinetele coapte si desfacute in fasii subtiri, ardeii capia copti si taiati in fasii lungi. Se pun sare, piper boabe. Separat, se fierbe orezul in apa cu sare pana a inflorit, se scurge de apa, se adauga usturoiul zdrobit, si patrunjelul, tocat, se pun peste amestecul de ardei si vinete si se mai fierbe totul inca 15 minute. Se serveste cu salata de rosii.

149. Morcovi cu ciuperci si telina

Ingrediente: 4 morcovi mai mari, 3 cepe, 1 ceasca cu ciuperci (de la borcan sau conserve), o jumatate radacina telina, 3 linguri ulei, 1 foaie de dafin,
1 lingura cimbru maruntit, 1 lingura patrunjel verde tocat, 250 ml vin alb (o ceasca), sare, piper.

Mod de preparare: Morcovii si telina se curata de coaja, se spala si se taie cubulete. Ciupercile se scurg de zeama si se taie felii mai groase. Cepele se curata, se taie marunt si se calesc, intr-o cratita cu ulei incins, pana devin sticloase. Se adauga morcovii, telina si ciupercile, se completeaza cu apa si vin pana s-au acoperit legumele, se pun sarea, piperul, se adauga foaia de dafin si cimbrul, se fierb toate pana s-au inmuiat.
La sfarsit se lasa vasul descoperit pana scade apa. Se scoate foaia de dafin si se pune patrunjelul verde tocat. Puteti utiliza orice alt fel de ciuperci, numai sa fie comestibile!

150. Morcovi cu (radacina de) patrunjel

Ingrediente: 300 g morcovi, 200 g patrunjel radacina, 1 ceapa potrivita, 3 linguri ulei, 1 lingura patrunjel verde tocat, putin zahar, sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie in felii subtiri. La fel se procedeaza cu radacina de patrunjel (Atentie! nu folositi la aceasta mancare pastarnacul !). Ceapa se curata, se taie marunt, se pune intr-o cratita cu ulei incins si se caleste pana ce devine sticloasa. Se adauga morcovii si patrunjelul felii. Se pun sare, piper, putin zahar. La inceput se prajesc fara adaus de apa, apoi, dupa ce s-a format un suc galben si gros de la morcovi, se pune apa si se fierbe totul acoperit pana ce se inmoaie legumele. La sfarsit se pune patrunjelul verde, tocat. Se serveste ca atare, ori cu mazare sau cartofi.

11 12 13 14 15 16 17 18 19 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina->