Aperitive

Salatele sunt nelipsite din meniul zilnic al oricarei persoane. Nu lasa rutina culinara sa iti influenteze apetitul si acceseaza vasta noastra lista de salate pentru a-ti asigura varietatea meniului.

Spor la gatit si pofta buna !

21. Maioneza de fasole

Ingrediente: 300 g boabe de fasole, 1 ceapa potrivita, 250 mL ulei vegetal, 2 linguri zeama de lamaie, 1 legatura mica tarhon, sare, piper.

Mod de preparare: Boabele de fasole se aleg, se spala si se dau in 4-5 clocote. Se varsa apa si se pun din nou la fiert in apa proaspata, impreuna cu legatura de tarhon. Se fierbe pana fasolea devine sfaramicioasa. Se scoate tarhonul. Se strecoara fasolea, se paseaza prin sita. Se adauga ceapa tocata marunt, zeama de lamaie, sarea, piperul si se toarna uleiul, putin cate putin, frecand zdravan, pana ce pasta devine spumoasa. Se poate folosi ca aperitiv pe paine prajita.

22. Margarina picanta

Ingrediente: 500g ciuperci, 2 cepe, 1 lingura patrujel verde tocat, 3 linguri ulei vegetal, 1 lingura zeama de lamaie, piper macinat, sare.

Mod de preparare: Ciupercile se spala bine, se scurg de apa si se usuca intr-o panza curata. Se taie marunt si se tin 5-10 minute in apa clocotita. Cepele se curata ,se taie marunt si se prajesc in ulei vegetal incins pana ce devine sticloasa, se adauga zeama de lamaie, piperul, sarea si sosul acesta se toarna peste ciupercile care s-au scurs de apa clocotita in care au stat. Se lasa totul sa stea aproape o ora, se presara patrunjel verde tocat. Se serveste rece.

23. Margarina purpurie

Ingrediente: 8-10 felii de paine, 100 g sfecla, 100 g margarina, 2 catei de usturoi, sare, piper.

Mod de preparare: Sfecla se spala, se curata, se taie bucati si se fierbe bine. Se scoate din apa si se paseaza. Se lasa sa se raceasca. Usturoiul se piseaza bine de tot. Margarina se freaca spuma, se pun in ea pireul de sfecla, usturoiul, piperul si sarea, dupa gust. Crema se omogenizeaza pâna când toate ingredientele s-au incorporat perfect. Se orneaza feliile de pâine cu seringa de ornat.

24. Margarina verde (pentru sandvisuri)

Ingrediente: 100 g margarina vegetala, 8 -10 felii paine, 500 g spanac, 1 ardei gras galben, piper (pulbere), dupa gust, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Se spala spanacul, se curata, se fierbe, se paseaza pana devine pireu (se poate utiliza si spanac de la borcane), se lasa sa se raceasca. In acest timp se freaca margarina cu sare si piper, pana se face crema, se adauga spanacul si compozitia se omogenizeaza bine. Se pune, cu seringa de ornat, pe paine si se decoreaza cu felii de ardei gras galben (pentru contrast).

25. Masline negre umplute

Ingrediente: 2 linguri orez (ori gris), 20 masline mari, 2 lingurite marar tocat, 2 lingurite patrunjel tocat.

Mod de preparare: Se pun maslinele intr-o cratita cu apa rece, se dau in doua-trei clocote, se trag de pe foc, se lasa sa se raceasca si li se scot usor, frumos, fara sa le rupem, cotoarele si semintele. Apoi se umplu cu ajutorul unui cornet - desi e mai greu - sau cu siringa speciala pentru ornat.

Umplutura: Se fierbe grisul (sau orezul) bine, se scurge de apa, se sperie cu putina apa rece, se scurge din nou, si se paseaza pana devine o pasta moale. Zarzavatul, foarte marunt tocat, se amesteca bine cu pasta. Se pune in seringa si se umplu maslinele. In deschizatura se infige o frunzulita de patrunjel.

26. Masline verzi umplute

Ingrediente: 20 masline mari, 20 arahide (fara coaja)(sau migdale), 2 gogosari rosii.

Mod de preparare: Se pun maslinele intr-o cratita cu apa rece, se dau in doua-trei clocote, se trag de pe foc, se lasa sa se raceasca si li se scot cotoarele si semintele cu o andrea (fara sa le rupem). Arahidele sau migdalele se pun si ele intr-un vas cu apa si se dau in doua-trei clocote (migdalele isi lasa pielitele si trebuie alese). In fiecare maslina se baga cate o aluna (ori o migdala intreaga, nu jumatati). Gogosarii se taie in 20 de feliute subtiri, si feliutele se prind de masline cu cate o scobitoare.

27. Pasta aperitiv

Ingrediente: 1 ceasca masline negre, 200 ml untdelemn, 1 ceapa potrivita, 2 felii paine, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingura margarina vegetala.

Mod de preparare: Maslinele se curata de samburi, se spala si se fierb, 5 minute, in apa clocotita. Apoi se amesteca cu paine si ceapa tocata marunt si se trec prin masina de tocat. Pasta obtinuta se omogenizeaza incorporand incet-incet untdelemnul si picurand cate putin din zeama de lamaie. La sfarsit se mai amesteca o lingura de margarina incalzita. Se garniseste, dupa caz, cu felii de rosii, ardei gras sau gogosarin otet.Se serveste pe paine proaspata.

28. Placinta cu ceapa si masline

Ingrediente: 125 ml untdelemn, 500 ml apa, 500 g faina, 1 lingurita sare.

Ingrediente umplutura: 1 ceapa, 200 g masline, 
6 linguri untdelemn, 1 lingura marar verde tocat, 
piper, dupa gust.

Mod de preparare: Foile de placinta se prepara dintr-un aluat obtinut dupa cum urmeaza. Faina se cerne pe o planseta de bucatarie, la mijloc se face o scobitura de marimea unei cescute, se toarna apa calda, 125 ml untdelemn si sare, dupa gust. Se framanta bine, apoi aluatul se bate timp de zece minute. Se intinde in foi mici, de marimea tavii, presarand faina pe ambele fete. Se aseaza in tava si se pune un rand de umplutura, un rand de foaie de placinta. Peste ultima umplutura se pune o foaie de placinta umezita din loc in loc cu untdelemn, apoi tava se pune la cuptorul bine incalzit si se coace, timp de 15-20 minute, la foc mic, pana se rumeneste.

Umplutura: Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste putin in 5 linguri de untdelemn. Maslinele se spala, li se scot samburii, se pun peste ceapa, cu putin marar tocat si piper.

29. Praz prajit

Ingrediente: 4 bucati praz, 3 linguri untdelemn,
1 lingura patrunjel verde tocat, sare, dupa gust, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Prazul se curata, se spala, se scurge de apa. Se taie in bucati lungi de 5 cm care se prajesc intr-o cratita cu untdelemn incins. Se toarna putina apa peste ele, se pun sarea si piperul, se fierb inabusit doar atat cat sa nu se inmoaie prea tare. Se lasa zeama sa scada complet. Se presara patrunjel verde tocat. Se serveste cu paine prajita, ca aperitiv, sau ca garnitura la mancaruri de cartofi.

30. Rosii umplute cu orez

Ingrediente: 6 rosii mijlocii, 2 ardei grasi rosii, 
2 linguri orez, 2 legaturi patrunjel tocat, sare, dupa gust, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Orezul se curata, se spala, se fierbe, se scurge de apa. Ardeii se coc pe plita, se curata de pielite, se taie marunt (pot fi si necopti). Rosiile se spala, li se taie un capac micut, se curata de miez, apoi se pun, cu gura in jos, pe o farfurie, sa se scurga. Orezul fiert, ardeii copti, patrunjelul tocat, piperul si sarea (dupa gust) se amesteca toate si se umplu rosiile cu compozitia obtinuta. Se orneaza cu frunze de patrunjel.

1 2 3 4 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->