Aperitive

Salatele sunt nelipsite din meniul zilnic al oricarei persoane. Nu lasa rutina culinara sa iti influenteze apetitul si acceseaza vasta noastra lista de salate pentru a-ti asigura varietatea meniului.

Spor la gatit si pofta buna !

1. Andive “specialitati”

Ingrediente: 3-4 andive, 1 lingura de otet,  4 linguri ulei vegetal, o lingurita zeama de lamaie, sare, piper

Mod de preparare:  Andivele se spala, se curata si se taie cotoarele frunzulitelor. Apoi se taie fiecare manunchi in jumatate, pe lungime. Se spala cu grija pentru a nu se desface frunzele din manunchi. Se pun pentru 5 minute in apa cu otet. Se incinge ulei vegetalul intr-o cratita, se perpelesc andivele pana ce devin aurii, se pune peste ele sare si piper, se toarna apa incat sa le acopere putin si se fierb inabusit pana se inmoaie. La sfarsit se adauga zeama de lamaie.
    Se servesc cu cartofi natur.

2. Aperitiv de ciuperci I

Ingrediente: 500g ciuperci, 2 cepe, 1 lingura patrujel verde tocat, 3 linguri ulei vegetal, 1 lingura zeama de lamaie, piper macinat, sare.

Mod de preparare: Ciupercile se spala bine, se scurg de apa si se usuca intr-o panza curata. Se taie marunt si se tin 5-10 minute in apa clocotita. Cepele se curata ,se taie marunt si se prajesc in ulei vegetal incins pana ce devine sticloasa, se adauga zeama de lamaie, piperul, sarea si sosul acesta se toarna peste ciupercile care s-au scurs de apa clocotita in care au stat. Se lasa totul sa stea aproape o ora, se presara patrunjel verde tocat. Se serveste rece.

3. Aperitiv cu ciuperci II

Ingrediente: 500 g conopida, 2 linguri ulei vegetal,
1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura zeama de lamaie, sare, piper.

Mod de preparare: Ciupercile se spala bine, li se taie cozile, se taie totul in feliute mici. Intr-o cratita se incinge ulei vegetalul, se pun ciupercile, sarea, piperul si se lasa sa se prajeasca inabusit timp de 20 minute. Se adauga zeama de lamaie si patrunjelul tocat. Se servesc calde.

4. Aperitiv de conopida

Ingrediente: 500 g conopida, 2 linguri ulei vegetal,
1 lingura zeama de castraveti in otet, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare.

Mod de preparare: Conopida se spala bine si se fierbe in apa clocotita cu sare. Dupa fierbere se desface in bucatele mici, se torna zeama de la castraveti in otet, sare, 2 linguri de ulei vegetal si se garniseste cu patrunjel verde tocat.

5. Aperitiv de fasole batuta

Ingrediente: 500 g fafsole boabe, 3 cepe, 250 mL ulei vegetal, 5 catei de usturoi, 1 morcov, 1 pastarnac, 1 lingura paste de tomate, 1 lingura supa concentrata de legume(supa de zarzavat), sare.

Mod de preparare: Fasolea se alege, se spala si se pune la inmuiat, 4-6 ore, in apa rece. Apoi se scurge apa, se curata morcovul, pastarnacul, o ceapa si impreuna cu fasolea se pun la foc mic timp de 2 ore. Apoi se adauga supa de legume concentrate si se mai fierb 10-15 minute. Fasolea si zarzavaturile se trec prin sita sau se maruntesc cu mixerul de bucatarie. Se adauga usturoiul zdrobit, 2 linguri de ulei vegetal, sare, si se freaca bine. Separat se curata celelalte 2 cepe, se taie marunt si se calesc in ulei vegetal incins. Se adauga paste de tomate si putina zeama de la supa. Se toarna peste fasolea preparata anterior.

6. Aperitiv de fasole boabe I

Ingrediente: 500 g fasole boabe, 1 ceapa mare
3 linguri ulei vegetal, 2 linguri faina, 1 lingurita boia de ardei dulce, 1 lingura patrujel verde tocat, 1 lingurita frunze de telina tocate, sare, piper.

Mod de preparare: Fasolea boabe se alege, se spala, se pune la foc scurt, apoi se arunca apa. Se pune alta apa proaspata, sare si se fierbe pana se inmoaie. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste in ulei vegetal incins pana devine sticloasa. Se adauga faina si se face un rantas si cand este gata se adauga si boia de ardei. Se toarna peste fasole, se amesteca si se mai lasa sa fiarba. La sfarsit se presara patrujelul verde tocat si frunzele tocate de telina. Se drege gustul cu sare si piper.

7. Aperitiv de fasole boabe II

Ingrediente: 500 g boabe, 2 cepe, 2 catei de usturoi, 3 linguri de ulei vegetal, 2 linguri faina, 1 lingurta boia de ardei dulce, 1 lingura patrunjel vede tocat, sare, piper.

Mod de preparare: Fasolea boabe se alege, se spala, se pune la foc scurt, apoi se arunca apa. Se pune alta apa proaspata. Se adauga cepele curatate si se taie feliute, sarea si se lasa sa fiarba. La nevoie se mai adauga apa, se amesteca si se fierbe pana ce fasolea devine moale.
    Usturoiul, taiat marunt, se caleste putin in ulei vegetal, se adauga faina si se rumeneste atat cat sa iasa un rantas mai deschis la culoare. Se adauga in el boiaua de ardei, se amesteca si se toarna peste fasolea fiarta. Se lasa sa mai dea in clocot. Se drege gustul cu sare si piper, apoi se presara patrunjelul verde tocat. Se poate utiliza si drept garniture la alte mancaruri.

8. Aperitiv de fasole verde

Ingrediente: 500 g fasole verde frageda, 2 linguri de ulei vegetal, 6 catei de usturoi, 1 lingura de margarina vegetala, 1 lingura marar  verde tocat, sare.

Mod de preparare: Fasolea se curata de ate si codite, se spala bine si se pune la fiert, 45 de minute, in apa cu sare. Se pune apoi, calda fiind, intr-un castron, in care se toarna ulei vegetal, se adauga usturoiul zdrobit, o lingura de margarina, mararul si sarea, si se amesteca bine.
    Se serveste rece.

9. Aperitiv de praz

Ingrediente: 3 fire de praz, 2 cepe potrivite, 150 m\l ulei vegetal, 1 lingura mustar, 1 lingura zahar,
4 catei de usturoi, piper, sare.

Mod de preparare: Prazul se curate de frunzele galbene, se taie in bucati de doua degete grosime si se fierbe in apa clocotita cu sare timp de 15 minute. Se scoate din apa, se scurge, se presara cu sarea, zaharul, piperul si usturoiul zdrobit. Separat se curata ceapa, se taie marunt, se caleste in putin ulei vegetal, apoi se adauga mustarul si restul de undelemn. Acest sos se toarna peste praz. Se serveste rece.

10. Aperitiv  “Jamaica”

Ingrediente: 250 g margarina vegetala, 1 lingura  ulei vegetal, 1 ceapa, 1 mar, sare, piper, 1 lingurita cimbru tocat.

Mod de preparare: Intr-o cratita se topeste margarina, se adauga ceapa curatata si taiata marunt si marul, curatat de coaja, cotor si ras marunt. Se lasa pana ce ceapa s-a rumenit putin, apoi se adauga lingurita de  ulei vegetal, sarea si piperul. Se toarna intr-un castronel, si se amesteca bine pana se raceste; se mai poate drege gustul cu putin cimbru, tocat marunt. Se serveste pe felii de paine prajita.

1 2 3 4 Urmatoarea pagina ->